به صورت کلی نقشه کشی آسانسور و محاسبه تمامی جزئیات به دو بخش اصلی و اساسی تقسیم می شود. که شامل محاسبات و آنالیز ترافیک و محاسبه قطعات و انتخاب مدل های مناسب، متناسب با نوع مکانیزم و سایر بخش ها می شود. به همین دلیل این کار بسیار فراتر و با اهمیت تر از مراحل نصب و راه اندازی آن می شود. البته که مراحل نصب نیز از اهمیت زیادی برخوردارند، اما محاسبات و نقشه کشی پیش از شروع عملیات بسیار مهم تر است. چرا که جایگذاری، مراحل انجام، انتخاب قطعه مورد نظر، و تمامی جزئیات اجرا در این نقشه کشی ها محاسبه و انجام می شود. به همین دلیل و با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله به تمامی آیتم ها و نکاتی که در زمان نقشه کشی باید به آن توجه نمود، خواهیم پرداخت.
اهمیت طراحی آسانسور چیست؟
همیشه و برای شروع ساخت یک وسیله، اولین چیزی که مورد نیاز است، نقشه کلی آن می باشد. به همین دلیل در راه اندازی یک ساختمان نیز نقشه آن بسیا حیاتی است. این نقشه به منظور بهینه سازی و پیشگیری از اتلاف هزینه و زمان، همین طور انتخاب درست و استاندارد قطعات جانبی به منظور کارکرد بهتر آسانسور انجام می شود. این قطعات شامل ریزترین پیچ به کار رفته، تا انتخاب درب آسانسور و کابین و… می شود. که هر کدام از این موارد خود دارای آیتم های مختلفی همچون ابعاد، مدل و… می شوند. مراحل کلی نقشه کشی آساسور شامل تهیه نقشه کلی، نصب و انتخاب ریل ها، آماده سازی چاهک، دیوارکشی، راه اندازی موتورخانه، کابل کشی، تابلو فرمان و… می شود.
یکی از مهم ترین نکاتی که در راه طراحی یک بالابر باید به آن توجه کرد، میزان فضای موجود یا ابعاد چاه است. در همین رابطه به صورت کلی یک طراحی به دو روش انجام می شود. در روش اول طراحی آسانسور متناسب با ابعاد چاه، مشخصات فنی آسانسور تعیین شده و عملیات انجام می شود. که در این زمینه انتخاب قطعات به دلیل محدودیت فضا، به درستی ممکن است، انجام نشود. در واقع برای انتخاب قطعات با برخی محدودیت ها نیز مواجه خواهیم بود. اما در روش دوم که یکی از بهترین راه ها است، آسانسور براساس سلیقه مشتری، و البته ترافیک آسانسور تعیین می شود. که در نتیجه سبب خروجی بهتر و با کیفیت تر می شود. چرا که علاوه بر چینش استاندارد و قطعات مناسب، از مدل های زیباتر با ابعاد مناسب تری نیز استفاده می شود
مهم ترین فاکتورها در فرآیند نقشه کشی آسانسوره
در راه نقشه کشی یک بالابر، همان طور که اشاره کردیم، روش ها و البته فاکتورهای مختلف و متعددی دخیل هستند. که باید فرد متخصص با توجه به شرایط موجود نسبت به طراحی خود، نسبت به نقشه کشی و ترسیم فضاها اقدام کند. اما بخشی از موارد هستند که از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و باید در همه حال آن ها را در نظر گرفت. در واقع یک سری نکات وجود دارند، که هم در بحث ایمنی و استاندارد سازی، و هم در اجرا و طراحی کابین آسانسور و یا سایر بخش های کار موثر هستند. به همین دلیل در ادامه به مهم ترین فاکتورهایی که در طراحی آسانسور نقش دارند، اشاره خواهیم کرد.
- تحلیل اصولی و دقیق ترافیک آسانسور، و با توجه به خروجی این شرایط نسبت به ابعاد اقدام شود، چرا که محاسبه دقیق و استاندارد ترافیک مخصوصا در ساختمان های پر رفت و آمد و با تعداد طبقات زیاد بسیار مهم است.
- متناسب با آیتم های توافق شده جهت اجرای سازه و سایر بخش ها، نصب و راه اندازی آسانسور انجام شود
- بررسی دقیق سبک معماری ساختمان به منظور استفاده از مدل و مکانیزم مناسب آسانسور که با ساختمان همخوانی داشته باشد. که این مورد علاوه بر طراحی به متریال کار شده و شیوه اجرا و مکانیزم حرکتی آسانسور باز می گردد.
- استفاده از بروزترین و بهترین نرم افزارها به منظور انجام نقشه کشی، و طراحی به منظور اجرای صحیح و استاندارد
- متناسب با دیوار برشی و آهن کشی نسبت به طراحی نقشه چاه اقدام شود
- دقت بسیار زیاد در اجرا قوانین مطابق با استانداردهای روز دنیا در امر طراحی آسانسور شیشه ای که به دلیل استفاده از شیشه در آن، شرایط خاص تری نسبت به مدل های دیگر دارد
- ایجاد تعادل بین نیازها و مسائل ترافیکی آسانسور در طراحی
پارامترهایی که نقشه آسانسور در اختیار ما می گذارد
همان طور که گفتیم، یک نقشه کاربردی و مفید علاوه بر مشخص کردن راه، اطلاعات جامعی نیز در اختیار ما می گذارد. اطلاعاتی که در راه اندازی می تواند بسیار کارآمد و مفید باشد. ضمن اینکه این اطلاعات خود می تواند ادامه روند کار را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل مهم ترین اطلاعتی که در زمان طراحی آسانسور در اختیار ما قرار می گیرد را شرح می دهیم.
- مشخص شدن نحوه پلیت گذاری در ساختمان های بتنی، همچنین مشخص شدن محل نصب براکت های ریل راهنما
- آماده بودن مشخصت اجرای موتورخانه آسانسور که شامل آیتم هایی همچون هواکش، قلاب سقف، محل قرارگیری تابلو و درب ورودی می شود
- مشخص شدن شرایط و شیوه نصب اسکلت فلزی و آهن کشی ساختمان (در ساختمان های نوع فلزی)
- مشخص کردن نقشه های تابلوفرمان و دستورالعمل های اجرای کابل کشی
- مشخص شدن و آماده سازی محل دقیق نصب درب ها
- شرایط قرارگیری تمامی تجهیزات و قطعات جانبی آسانسور
- محاسبه دقیق تمامی نیروها و بارهای اضافی و وارده به سازه اصلی آسانسور، متناسب با نوع مکانیزم حرکتی آسانسور که می تواند در انواع هیدرولیک و یا آسانسور کششی اجرا شود.
- انجام دادن تمامی بررسی ها و تست های فنی نهایی تمای بخش ها و سیستم ها به منظور تحویل به کارفرما
- تعیین شیوه بتن ریزی کف چاهک و تعیین محل دقیق بافرهای ضربه گیر
- تعیین سوراخ روی قسمت سکو موتورخانه برای عبور دادن سیم های بکسل از آن
- تهیه کردن نقشه کنترل فرمان و همچنین شیوه سیم کشی موتورخانه و قسمت چاهک
اصلی ترین آیتم های قابل محاسبه در آسانسور
همان طور که گفته شد، طراحی و نقشه کشی یک آسانسور و یا بالابر مراحل مختلفی دارد. که هر یک از این مراحل خود دارای شرایط خاصی هستند. در واقع هماهنگی بین اجزا در زمان طراحی یک آسانسور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در کنار این موارد برخی از قسمت ها هستند که حتما باید ابعاد و مشخصات آن اندازه گیری شود. که البته این اندازه ها و شرایط در آسانسورهای مختلف متناسب با نوع کاربری آن ها متفاوت هستند. به همین خاطر مهم ترین محاسباتی که در زمان نقشه کشی یک آسانسور باید مدنظر قرار بگیرد، شامل موارد ذیل می شود.
- نقشه کشی تک نما آسانسور
- تهیه نقشه سه بعدی به همراه نمایش تمامی جزئیات
- تهیه نقشه های سه بعدی از مدل های دو بعدی و بررسی آن ها
- نمایش تمامی قطعات به کار رفته در آسانسور به صورت سه بعدی
- کشیدن نقشه به صورت اسلیمی
- طراحای موتورخانه آسانسور در قسمت بالایی و در قسمت پایین چاه (که در برخی از مدل ها آسانسور بدون موتورخانه است، که باید این مورد نیز لحاظ شود)
- طراحی کابین به همراه هر دو سمت ورودی
- انتخاب ابعاد درب و نمایش دقیق محل قرارگیری آن
- مشخص کردن هرزگرد ها، نوع کابین، و انتخاب ریل راهنما متناسب با آن ها
- نمایش سیم های بکسل های انتخابی به همراه فریم کابین و نوع براکت استفاده شده
- تیه شاسی یا پایه موتور و فن داخل موتورخانه
- تهیه نقشه محل قرارگیری سیستم های روشنایی در داخل چاه آسانسور
- تعیین محل قرارگیری دریچه تخلیه هوای داخل موتورخانه
- تعیین بافر و ارتفاع چاهک آن
- انتخاب نردبان انتهایی چاه به همراه تراول کابل ها
- تعیین مدل کفشک ها و سایر قطعات آسانسور
- مشخص کردن نوع شستی پنل های احضار آسانسور موجود در داخل کابین و طبقات
استفاده از بهترین قطعات جانبی در زمان طراحی و ساخت آسانسورها
یکی از نکاتی که در زمان طراحی بسیار به آن اهمیت داده می شود، استفاده از نوع قطعات به کار رفته است. در واقع بسیاریاز قطعات هستند که می توانند با عملکرد بهتر و البته سرعت بالاتر، سبب افزایش راندمان حرکتی آسانسور شده و مانع از ایجاد ترافیک شوند. در مبحث طراحی آسانسورها تلاش می شود تا در کنار طرح های مختلف برای کاربری های متفاوت برای یک کابین، از برخی از کلیت نیز تبعیت کنند. این کلیات می تواند شامل زیبایی، امکانات مهم و اولیه در هر کابین، و البته افزایش سرعت کارایی و حرکتی آن باشد. در همین رابطه به طور مثال تولیدکنندگان برتر، در مکانیزم های درب خود جهت افزایش سرعت باز و بسته شدن و همچنین افزایش کیفیت، از درب سلکوم استفاده می کنند. که این امر تاثیر بسزایی در کار دارد.
در بحث مکانیزم های حرکتی نیز همان طور که اشاره شد، بر اساس محل استفاده از یک آسانسور و شرایط موجود می توان از مکانیزم های مختلف استفاده کرد. اما آنچه که اهمیت دارد، این است که بتوان تعادل مناسبی بین نوع طراحی و امکان استفاده از قطعات با کیفیت بر قرار کرد. چرا که هر چه یک آساسنور از قطعات با کیفیت تری بهره ببرد، راندمان بهتری نیز دارد. این عوامل نکات بسیار مهمی هستند که برای طراحی کابین های گروه مگا نیز اعمال می شوند. و همچنین شرایط نصب آن ها و هماهنگی که باید با سایر بخش ها و قطعات داشته باشند، مدنظر قرار می گیرند. چرا که طراحی مناسب و با کیفیت یک آسانسور، تضمین کننده کیفیت و کارایی و طول عمر آن خواهد بود.